>
☰ Menu
Strona główna » Alarm w małym lokalu Fast Food. Co wybrać?

Alarm w małym lokalu Fast Food. Co wybrać?

Data dodania: 06-10-2023
Małe obiekty gastronomiczne są szczególnie narażone na włamania i kradzieże. Trudno jest je zabezpieczyć, bo trzeba też pamiętać o dość dużym ryzyku napadu z kradzieżą. Stąd też, by ochrona lokalu była skuteczna, warto skorzystać z różnorodnych systemów zabezpieczeń i skoordynować je ze sobą. Co wybrać, by zabezpieczyć mały Fast Food?

Działanie prewencyjne i dyskretne

Alarm w lokalu usługowym powinien być widoczny. Może to mieć działanie prewencyjne, bo widok urządzenia będzie odstraszał potencjalnych sprawców. Po prostu łatwiej jest włamać się czy ukraść coś w lokalu bez alarmu czy monitoringu. Jednak należy podkreślić, że nie wszystkie elementy systemu alarmowego powinny być widoczne. Ich pozostała część powinna być rozlokowana dyskretnie tak, by potencjalni sprawcy w ogóle nie zdawali sobie sprawy z ich istnienia. Gdyby wszystkie czujki i kamery były dobrze widoczne, to istnieje spore ryzyko, że bardziej doświadczeni przestępcy nauczyliby się rozpoznawać luki w systemie. Alarm w lokalu Fast Food ma za zadanie przede wszystkim chronić go przed aktami wandalizmu i kradzieżami, ale nie jest to jego jedyna funkcja. Inteligentne systemy ochrony ze stałą rejestracją wydarzeń, które umożliwiają zdalne podglądanie obrazu online, minimalizują ryzyko wystąpienia niepożądanych sytuacji. W razie potrzeby umożliwiają szybszą reakcję na incydent. Nie ma też wątpliwości, że zapis może zostać wykorzystany jako materiał dowodowy. 

 

Jakość usług

Warto podkreślić, że monitoring w lokalu będzie miał też wpływ na jakość świadczonych usług. Pracownicy będą bardziej dbali o higienę oraz trzymali się ustalonych standardów. Monitoring umożliwia pracodawcy kontrolę czasu pracowników, a kadrze zarządzającej mądre rozdzielanie obowiązków pomiędzy pracownikami. W ten sposób kamery w lokalu mogą przyczynić się do zmniejszenia kosztów pracy oraz zabezpieczenia firmowego mienia. Warto też podkreślić, że pracownicy nie powinni znać lokalizacji i zasięgu wszystkich kamer, które wchodzą w skład systemu monitoringu. 

 

Nie tylko przed włamaniami

Ochrona lokalu to szersze pojęcie, niż wyłącznie ochrona przed napadem czy wandalizmem. Fast Food jest szczególnie narażony na wybuch pożaru m.in. ze względu na używanie dużych ilości gorącego oleju. Warto więc zadbać o to, by alarm w lokalu usługowym był wyposażony w różne rodzaje czujek - także takie, które reagują na podniesienie temperatury. Dobrym pomysłem jest także wybranie systemu alarmowego, który można połączyć z tzw. panic button. To specjalny przycisk, który powinien zostać umieszczony w łatwo dostępnym, ale dyskretnym miejscu. Przycisk umożliwia szybkie wezwanie pomocy np. firmy ochroniarskiej bez uruchomiania głośnego alarmu. Taki przycisk może się przydać w sytuacji nagłego zagrożenia, kiedy nikt w lokalu nie powinien w ogóle zorientować się, że ktoś z zewnątrz został poinformowany o zagrożeniu. Przycisk może zostać wykorzystany podczas napadu czy też niebezpiecznej sytuacji z awanturującym się agresywnym klientem. Ingerencja ochrony może okazać się konieczna.


Przejdź do strony głównej

Sklepy i strony internetowe General Informatics

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Facebook